welkang... welkang... to my blog Cgu Mizan

ilmu yang sempurna lahir dari pendidikan yang ikhlas, jujur, keyakinan dan paling penting adalah menghargai pengorbanan ibubapa, guru dan diri sendiri.... muafakat, saling berganding bahu, kerjasama satu pasukan pasti dapat 'MELESTARIKAN PENDIDIKAN TERBILANG'...

aku seorang cikgu. sudah banyak rentetan pengalaman pahit dan manis yang telah aku lalui... sudah 25 tahun aku mengajar disalah sebuah sekolah menengah dan sekarang beralih angin mengajar di Kolej Vokasional di negeri terengganu, sudah beribu-ribu orang bekas anak didikku... ada yang dah bersuami/isteri, ada yang tak kahwin-kahwin lagi... acapkali juga aku berselisih @ berjumpa tanpa dirancang, alhamdulillah ramai juga yang menegur sapa, ajak gi kedai pekene teh tarik, ajak gi rumah... ini kebanyakkan bekas pelajar yang dulunye mase kat sekolah adalah pelajar bermasalah... kene rotan, pumping, denda(maklumlah dulu aku warden asrama, kini guru disiplin pulak).... tp diorang anggap itu satu pengalaman mengajar erti kehidupan... sebenarnya ramai juga yang berselisih tapi tak nak tegur, apa lagi memalingkan muka pulak... tak pa itu hak diorang..... yang penting kerja buat aku ikhlas demi anak bangsa... aku tetap aku

kepada semua warga pendidik semoga usaha, kesungguhan dan bakti cikgu mendapat rahmat dan limpahan kurniaNya.GURU PENJANA TRANSFORMASI PENDIDIKAN NEGARA. semoga cikgu dan keluarga dalam naungan danlindunganNya. amin.. allahhu akhbar.

sambil duk rileks tu, bolehlah kita berkongsi idea, maklumat dan pandangan dalam semua kategori yg diketengahkan; PENDIDIKAN, ISU SEMASA, TAZKIRAH, SUKAN, JALANG-JALANG CARI MAKANG, CHERY EASTAR CLUB dan CATATAN KU...

Jumaat, 8 Julai 2011

menu rakyat 1Malaysia

728 buah restoran di seluruh semenanjung menyertai program MENU RAKYAT 1MALAYSIA. Ianya merangkumi hidangan sarapan pagi yang berharga kurang RM2 dan maksimun RM4 untuk hidangan makan tengahari. Inilah satu usaha kerajaan untuk membantu meringankan beban perbelanjaan rakyat memandangkan taraf hidup semakin meningkat. 

Menurut Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang juga Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, bahawa inisiatif itu bermula semalam(7 Julai 2011) bertujuan memberi pilihan kepada pengguna terutama yang berpendapatan rendah dan sederhana supaya dapat berbelanja secara berhemah serta tidak dibebani dengan kos kenaikan harga barang kini. Usaha membela rakyat ini mendapat sambutan mengalakkan dari restoran di bawah naungan persatuan pengusaha restoran muslim malaysia(PRESMA), persatuan pengusaha restorsn india malaysia(PRIMAS) dll. Menurut beliau lagi, terpulang kepada restoran untuk menentukan menu/jenis makanan asalkan tidak boleh melebihi harga maksimun yang telah ditetapkan.

p/s;
1. agak-agak berapa lama program ini dapat dilaksanakan oleh restoran... memandangkan contoh yang boleh kita ambil; sarapan pagi, kalau hidangan ia mengcakupi makanan dan minuman, jadi cuba fikir air teh tarik pun dah RM1.50 macamana nak jual bawah RM2.. (mungkin hidangan air suam dengan nasi lemak berlaukkan sambal kosong dengan telur rebus dipotong 8, bolehla kot!!!!)
2. dulu  minum air suam free aje, tapi sekarang bukan seposen tapi 0.30 sen(ada la kedai kat kuantan, edai open air aje...)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan